mct dieet

Ben in 2010 met een MCT dieet begonnen. Het MCT dieet hebben ze mij in het radboud geadviseerd voor mijn darmen, lever en hart, maar vooral voor het verkrijgen van eventueel meer energie. Moet zeggen, het is geen gemakkelijk dieet is. Dik was ik al niet, dus moet nu wel oppassen dat ik niet teveel ga afvallen.  Dit dieet kan er dus voor zorgen dat ik me conditioneel nog beter ga voelen en dat mijn orgaan stapelingen misschien een beetje gestabiliseerd word. Na een tijdje merkte ik ook echt dat dit dieet ook begon te helpen (tot nu toe minder darm problemen en iets minder vermoeid misschien). Echter, dit is een experimenteel dieet dus met zekerheid kunnen ze mij niets garanderen. Ik moet één jaar strikt aan het dieet houden. Daar paste ik voor… Daarom is er samen met de diëtiste uit AZM en mijn internist uit Nijmegen, besloten dat ik toch eens af en toe een uitzondering mag maken en in plaats van één jaar, eerst eens een half jaar gaan proberen. Dan kijken of het helpt om vervolgens te beslissen of ik ermee verder ga of niet. 

Doormiddel van een MRI kan het misschien uiteindelijk getest worden. Maar gezien het feit ik een ICD heb, kunnen ze deze pas bekijken als de accu vervangen wordt. Met een ICD mag je namelijk geen MRI laten maken. Kortom, ik moet geduld hebben en zelf eigenlijk kijken wat mijn lichaam zegt en doet!!!!

 

 

Introductie MCT dieet

 

Het MCT dieet is een variant van het ketogeen dieet waarbij gebruik wordt gemaakt van MCT vet. MCT staat voor "medium chain triglycerids". In normale voeding komen hoofdzakelijk LCT vetten voor in de vorm van olie en vet. MCT vet komt van nature alleen in grote hoeveelheden voor in kokos- en palm(pit)olie.

 

Bij het MCT-dieet wordt gebruik gemaakt van Liquigen © , een emulsie met 50% MCT-vet. De Liquigen ©  wordt in vijf tot zes porties over de dag verdeeld.

 

De rest van de voeding lijkt meer dan bij het klassieke ketogeen dieet het geval is op een normale voeding.

 

Opbouw

 

Het starten van het dieet begint altijd onder begeleiding van een (kinder)neuroloog of kinderarts, een gespecialiseerde diëtist en een verpleegkundig team.

 

De normale voeding wordt gedurende enkele dagen langzaam veranderd in een ketogene voeding. Dit wil zeggen dat koolhydraten worden afgebouwd en vetten worden opgebouwd. Het grootste deel van de vetten wordt gegeven als drankje (de emulsie). In de opbouw periode wordt de hoeveelheid MCT-vet in de emulsie geleidelijk verhoogd. Tegelijkertijd wordt de hoeveelheid LCT verlaagd tot de gewenste hoeveelheid MCT-vet bereikt is. MCT-vet geeft soms maag-darmklachten zoals misselijkheid, braken en diarree. Door de hoeveelheid geleidelijk op te bouwen probeert men deze klachten zo veel mogelijk te voorkomen.

 

In de opbouwperiode worden de bloedsuikerspiegel en het ketonengehalte van de urine regelmatig gecontroleerd. (Hurk 2007).

 

Afbouw

 

Na twee jaar succesvol volgen van het ketogeen dieet wordt meestal gekeken of het dieet afgebouwd kan worden. Dit gebeurt in 1 jaar tijd. In dit jaar wordt in enkele stappen de hoeveelheid MCT-vet verminderd en de hoeveelheid normaal vet (LCT) vermeerderd tot de gebruikelijke hoeveelheid voor een normale voeding. Tegelijkertijd wordt de hoeveelheid koolhydraten vermeerderd. (Hurk 2007) In de sommige gevallen blijft de aanvalsvermindering die tijdens het dieet bereikt is behouden.

  

Waar komt het vandaan

 

Het MCT-dieet is rond 1970 ontwikkeld door Hüttenlocher in Chicago omdat het toenmalige klassiek ketogeen dieet zo onaantrekkelijk werd gevonden en bekend was geworden dat MCT vet meer ketonen oplevert per gram vet (Freeman 2007).

 

 

 

 

Hoe werkt het

 

Door de kleine hoeveelheid koolhydraten en de grote hoeveelheid vetten treedt ketose op. MCT vet wordt makkelijker opgenomen dan LCT vet. Het leidt eerder tot ketose waardoor het mogelijk is minder vet en meer koolhydraten in het dieet toe te laten.

 

 

 

 

Voor wie is het

 

Voor dezelfde doelgroep als de andere ketogene diëten.

 

Voor sommige patiënten met stoornissen in de vetvertering kan het MCT dieet wel geschikt zijn omdat MCT vet direct via het bloed naar de lever wordt getransporteerd. Sommige stappen in de vetvertering worden daardoor overgeslagen. Uw specialist kan u hierover informeren. Het kan ook meer geschikt zijn voor zuigelingen omdat jonge kinderen minder goed in staat zijn grote hoeveelheden LCT vet te verwerken (Kang 2006).

 

Het MCT dieet kan ook geschikt zijn voor iets grotere kinderen omdat er minder vet in het eten verwerkt hoeft te worden. De maaltijd ziet er normaler uit en het innemen van de emulsie lijkt op het innemen van welk ander gezondheidsdrankje ook.

 

Het MCT dieet kan toegepast worden bij een kind met een voedingssonde. Het is mogelijk de gehele voeding per sonde te geven. Een combinatie met normaal gegeten voeding is ook mogelijk (Hurk 2007).

 

 

 

 

Wat zijn de uitgangspunten

 

In het MCT-dieet zoals beschreven in de Nederlandse Dieetbehandelingsrichtlijn ketogeen dieet voor kinderen met refractaire epilepsie (Hurk 2007) is het totale vetgehalte 71%. Hiervan is 60% MCT olie in de vorm van Liquigen.

 

Het is mogelijk MCT producten zoals speciale margarine te gebruiken zodat iets minder emulsie genomen kan worden. De overige 11% is LCT vet uit normale voeding. Om te zorgen dat dit gehalte niet te hoog wordt worden veel magere producten gebruikt zoals halvarine, magere vleessoorten en 20+ kaas.

 

Verder komt de energie in het MCT dieet voor 10 energie% uit eiwitten en voor 19 energie% uit koolhydraten.

 

In een onderzoek waarbij het klassiek ketogeen dieet is vergeleken met het MCT dieet werd slechts 15 energie% koolhydraten toegestaan, hierbij werd een lagere hoeveelheid MCT olie gegeven. In Nederland wordt iets meer MCT olie voorgeschreven en is 19 energie% koolhydraten toegestaan. (Hurk 2007, Neal 2008)

 

 

 

 


 

Wat zijn de kosten

 

De kosten van het MCT-dieet zijn hoger dan bij het klassiek ketogeen dieet door het gebruik van Liquigen. De kosten van de verdere voeding zijn niet hoger dan normaal, er worden gewone (vetarme) voedingsmiddelen gebruikt.

 

De kosten voor Liquigen worden vergoed door de meeste verzekeraars al kost het soms moeite om dit voor elkaar te krijgen.

 

Het is belangrijk dat u eerst toestemming vraagt van de verzekeraar want de kosten kunnen oplopen tot rond de €150,00 per week.

Naast Liquigen worden multivitaminen en calcium gebruikt. De multivitaminen worden meestal niet vergoed. De kosten hiervan hangen af van het gekozen merk. Het calciumpreparaat wordt vergoed.

 

Bij het MCT-dieet heeft u een zeer precieze weegschaal nodig. De kosten hiervan variëren.

 

 

 

Wat zijn de voordelen

 

  • De voeding lijkt meer op een normale voeding dan bij een klassiek ketogeen dieet.
  • Bereiding van de maaltijden kost mogelijk minder extra tijd omdat het meeste vet in de vorm van Liquigen ingenomen wordt en de overige voedingsmiddelen kunnen berekend en afgewogen worden uit de gezinsmaaltijd.
  • Het MCT-dieet lijkt iets gunstiger voor het lipidenprofiel (Liu 2003) waardoor mogelijk minder gezondheidsrisico's voor de lange termijn optreden.
  • Het vet hoeft niet verstopt te worden in de normale maaltijd.

 

 

 

Wat zijn de nadelen

 

  • De emulsie moet vijf tot zes keer per dag ingenomen worden. Hoewel de smaak neutraal is geeft het een apart gevoel in de mond waardoor de inname van grotere porties tot weerstand kan leiden.
  • Maag-darmproblemen zoals misselijkheid, braken en diarree komen regelmatig voor.
  • U moet een redelijke voorraad aanhouden van de Liquigen om te voorkomen dat u zonder komt te zitten.
  • De Liquigen moet mee op vakantie, dit kan betekenen dat u een doos vol glazen flessen mee moet nemen.

 

 

 

 

Bronvermelding


Liu 2003: Lui YCh, Williams S, Hammond C, Stephens D, Curtis R, A prospective study: Growth and nutritional status of children treated with the ketogenic diet, Journal of the American Dietetic Association, 2003 June 103(6):707-712


 

Freeman 2007: Freeman JM, Kossoff EH, Hartman AL, The Ketogenic Diet: One Decade Later; Pediatrics 2007;119;535-543


 

Hurk 2007: Hurk ThAM van den, Louw EJTM van der, Dieetbehandelingsrichtlijn ketogeen dieet voor kinderen met refractaire epilepsie - Evidence-based handleiding voor een multidisciplinaire behandeling, Multidisciplinair Samenwerkingsverband Ketogeen Dieet Nederland, Utrecht, 2007 p. 23-34


 

Kang 2006: Kang HCh, Kim HD, Diet therapy in refractory pediatric epilepsy: increased efficacy and tolerability: Epileptic Disord. 2006 December 8(4): 309-316


 

Kossoff 2008: Kossoff EH, Zupec-Kania BA, Amark PE, Ballaban-Gil KR, Christina Bergqvist AG, Robyn Blackford, e.a. Optimal clinical management of children receiving the ketogenic diet: Recommendations of the International Ketogenic Diet Study Group Epilepsia, 1–14, 2008


 

Neal 2008: Neal EG, Chaffe HM, Edwards N, Lawson MS, Schwarts RH, Cross JH; Growth of children on Classical and Medium-Chain Triglyceride Ketogenic Diets; Pediatrics 2008; 122;e334-e340


 

Neal 2008: Neal EG, Chaffe H, Schwartz RH, Lawson MS, Edwards N, Fitzsimmons G, Whitney A, Cross JH; The Ketogenic diet for the treatment of childhood epilepsy: a randomised controlled trial; Lancet Neurology 2008:7(6):500-6

 

 

Opmerking: Sinds september 2010 wordt het MCT dieet NIET meer vergoed.. Volgens Tefa is er geen één zorg verzekeraar meer die deze nog vergoeden.. Het valt nu namelijk onder dieet i.p.v. "op medische indicatie"..  ERG BALEN..